Voeding

Elke vogel heeft zijn behoeften wat voeding aangaande, zo al de ene vogel vooral zaden eten, de andere vogel leeft voornamelijk van insecten, fruit en dergelijke.

Bij de soorten staat per vogel beschreven wat welke vogel aan voeding nodig heeft.

Onderaan deze pagina staan enkele links welke verwijzen naar paginas over het zelf maken van eivoer en het zelf kweken van maden,meelwormen en fruitvliegjes.

Voor alle voeding geldt in principe, overdaad schaad, hiermee bedoelen we dat bij een te grote hoeveelheid zaden, de vogel alleen de lekkerste zaden zal opeten en de rest zal mijden.

Dit voorkomen we door niet al te veel voedsel voedsel te verstrekken, en deze te laten staan tot alles vrijwel op is, zo krijgt de vogel alle zaden en daarmee voedingsstoffen binnen.

Bij bijvoorbeeld het grove parkietenzaad, zullen de parkieten alleen de zonnepitten opeten, en de rest laten staan, door de grote hoeveelheid vet in de zonnepitten zal de vogel snel te dik worden / vervetten.

Groenvoer en fruit is voor de meeste vogels ook een onmisbaar deel van de voeding, dit word in kleine porties aangeboden en moet na een aantal uren worden weggehaald om bederf,en daardoor het eten van bedorven voedsel te voorkomen.

Grit en maagkiezel zijn eveneens onmisbaar voor elke vogel, grit voor het kalkgehalte, en de maagkiezel voor het malen van het voedsel, de vogel heeft geen tanden maar een maagspier en zal dus de maagkiezel nodig hebben om het voedsel te vermalen.

Uiteraard is schoon drink en badwater een must voor elke vogel.

Tijdens de kweek periode zullen ook diverse soorten andere voeding moeten worden verstrekt, om zowel de vogel in goede conditie te houden, als de jongen goed te kunnen grootbrengen, welke extra voedingsstoffen de vogel nodig heeft tijdens deze periode verschilt ook weer per vogel en staat ook beschreven bij de soorten.

Enkele voorbeelden zijn natuurlijk eivoer, maar ook maden, meelwormen, en ander kleine insecten. Er zijn ook vogels die bijvoorbeeld zelfs op jacht gaan naar insecten. Denk bijv. aan de wespendief (Pernis apivorus) (dus: een wespetende vogel), welke wespen lekker vindt. Op de website van de Vogelbescherming vindt je een overzicht van wat alle vogels in Nederland eten.

Kortom een goed gevarieerd menu is voor elke vogel onmisbaar.

Hieronder staan de manieren om zelf eivoer te maken en bepaalde voedingsdiertjes te kweken

  • Zelf eivoer maken
  • Meelwormen kweken
  • Maden kweken
  • Fruitvliegjes kweken