Tam maken van een vogel

Natuurlijk is het het leukste als een in huis gehouden vogel tam is, dat dit niet vanzelf gaat is vanzelfsprekend, een hoop geduld is een eerste vereiste om een vogel handtam te maken.

Dit zijn de meest voorkomende tamme soorten:

  • Agapornis
  • Grasparkiet
  • Valkparkiet
  • Kakariki
  • Roodstaart papegaai
  • Kaketoes
  • Ara`s

Vanaf welke leeftijd tam maken?

Het tam maken begint in principe al bij een vogel van een paar weken oud die nog in de nestkast zit, door de vogel regelmatig uit de kast te halen zal deze al enigszins kunnen wennen aan de voor hem grote mensenhanden, indien gewenst kan men de vogel ook met de hand opvoeden wat het proces van tam maken zeker versneld, maar ook bij geen handopfok is het prima te doen een vogel tam te maken.

Als de vogel eenmaal het moment heeft bereikt dat het de nestkast verlaat en zelfstandig eet is het tijd om de vogel apart te gaan zetten, zorg dus dat er voortijdig een ruime kooi binnenshuis voorhanden is.

Het tam maken van de vogel

Nu begint het handtam maken van de vogel, veel aandacht en geduld zijn hiervoor een vereiste. Leer de vogel rustig aan het wennen van de handen als deze nog in de kooi zit, vermijd onverwachte bewegingen waardoor de vogel schrikt en juist angstig wordt voor handen.

Steek een hand in de kooi en houd deze stil, dwing niet de vogel op uw hand te gaan zitten en probeer hem niet te vangen, dit zal juist averechts werken, praat ondertussen rustig tegen de vogel en noem zijn naam regelmatig, het stil houden van uw hand zal na een aantal keer de nieuwsgierigheid van de vogel opwekken en de vogel zal op onderzoek uitgaan.

Als de vogel eenmaal gewend is aan de hand in de kooi, wordt het tijd om hem met wat voer in de hand hem naar de hand toe te gaan lokken, de vogel zal na verloop van tijd aan het voer gaan knagen, ook dan niet proberen de vogel te dwingen op de hand te gaan zitten, maar rustig zijn gang laten gaan, na verloop van tijd zal de vogel vanzelf plaats nemen op de hand.

Als de vogel gewend is aan het op de hand zitten komt de tijd om hem uit de kooi te halen, al zittend op de hand uiteraard, waarschijnlijk zal de vogel eenmaal buiten de kooi wegvliegen van de hand, verhinder dit niet maar laat hem vliegen, proberen tegen te houden of terug te vangen zal eveneens angst opwekken.

Houdt bij voorkeur de gordijnen gesloten tijdens zijn “vlieglessen”, de vogel zal naar het licht toe gaan vliegen en tegen het raam aanvliegen, gesloten gordijnen breken op zo`n moment de klap tegen het raam en geven houvast aan de vallende vogel.

Dan komt er een lastig moment, de vogel moet terug in de kooi, dit zal niet vanzelf gaan en de vogel zal waarschijnlijk moeten worden gevangen, gebruik hiervoor een doek en probeer deze over de vogel heen te leggen en pak de vogel daarna rustig op en zet deze terug in zijn kooi, eenmaal terug in de kooi komt er een beloning voor de vogel in de vorm van wat lekkers.

Na verloop van tijd blijft het deurtje van de kooi openstaan en laten we de vogel zelf op onderzoek uitgaan, gaat deze uit de kooi is dat mooi, zo niet komt het vanzelf.

Na verloop van tijd zal de vogel gewend raken aan het openstaande deurtje en zal zelf de kooi verlaten om door huis te gaan vliegen, dan gaan we proberen de vogel te lokken met wat lekkers, ook dit zal weer enige tijd vergen de vogel uit zichzelf naar je toe komt, maar uiteindelijk zal het lekkers in de hand het winnen van de angst, zeker als er rustig en beheerst wordt gedaan en gepraat tegen de vogel.

Uiteindelijk zal de vogel ook uit zichzelf terug gaan in de kooi om daar zijn voer op te zoeken en te rusten, ook dit zal de vogel moeten leren en zal de eerste paar keren moeten worden geholpen de kooi in, eenmaal in de kooi belonen met wat lekkers helpt uiteraard wel.

Bij afwezigheid van mensen in huis zal de vogel zich ook moeten kunnen vermaken en zullen er speeltjes in de kooi aanwezig moeten zijn, eventueel wat takken om aan zijn knaagbehoefte te voldoen zijn dan natuurlijk ook welkom.

Kortom het tam maken van een vogel is niet zozeer ingewikkeld, maar vergt veel geduld en tijd, door hem te belonen voor de goede dingen en veel tegen hem te praten en rustig te benaderen gaan de meeste dingen na verloop van tijd vanzelf.